Likovne radionice


Na likovnim radionicama se družimo i slobodno izražavamo kroz umjetnost! Polaznike potičemo na koncentraciju i pribranost, osluškivanje vanjskog i unutarnjeg svijeta. Tako potičemo razvoj mašte i imaginacije te umjetničko izražavanje s ciljem pronalaska novih ideja i rješenja.

Polaznici usvajaju, primjereno uzrastu, različite umjetničke tehnike rada te osnove likovnih zakonitosti.

Cilj nam je uz usvajanje likovnih vještina i tehnika rada, ojačati samopouzdanje naših polaznika, potičući njihov interes i budnost za svijet oko sebe. Polaznike potičemo i na razvoj kritičkog mišljenja kroz prezentaciju i raspravu o izrađenim djelima te promatrajući djela velikih umjetnika.

Program likovnih radionica uključuje crtačke, slikarske i kiparske tehnike rada, a svi materijali na radionicama su osigurani.

Kako su današnja djeca često preopterećena školskim obvezama te su uvelike izložena digitalnoj tehnologiji i stresu u programu koristimo Mindfulness tehnike disanja,  kroz kraće aktivnosti usmjeravanja svjesne pažnje, vježbe disanja i vizualizacije te upravljanja mislima i emocijama! Na taj način potičemo polaznike da ne reagiraju automatski, već da stvaraju mogućnost odabira promišljene i željene reakcije koja je za njih optimalna.

Radi učinkovitosti iskustvenog i doživljajnog učenja, program predviđa i terenske radionice (posjete muzejima, umjetničkim školama i srodnim institucijama) te gostovanja umjetnika s današnje scene kako bi polaznicima pružili uvid u široki spektar mogućnosti umjetničkog izražavanja i potaknuli razvoj estetike i naviku posjećivanja muzeja i kulturnih događanja.

Program predviđa i obrađuje određene velike umjetnike i dio njihovog opusa te tematske radionice u skladu s blagdanima i međunarodnim praznicima.

Program uključuje elemente waldorfskog slikanja i pedagogije.

Program likovnih grupa završava izložbom radova u Muzeju suvremene umjetnosti.

S likovnim grupama sudjelujemo i na likovnim natječajima!

Likovne radionice:

ORGANIZACIJA RADA:

Likovne radionice održavaju se jednom tjedno u trajanju od 90 minuta za grupe od 7-9 i 10-14 godina.

Cijena likovnih radionica iznosi 250,00 kn/mjesečno.

Na gore navedene cijene moguće je ostvariti jedno od sljedećih popusta:
·         Popust na drugo dijete iz iste obitelji ili na drugu radionicu iznosi 50,00 kn mjesečno.

·         Popust na avansnu uplatu za cijelu sezonu s rokom uplate do 08.02.2019. iznosi 10% na cjelokupni iznos.
Napomena: popusti se ne zbrajaju, odnosno korisnik ostvaruje pravo na jedan od gore navedenih mogućih popusta.

Radionice započinju 31. siječnja i traju do 16. lipnja 2019. kada će se održati i završna izložba radova polaznika u Muzeju suvremene umjetnosti.

(ukupno: uplata 5 mjesečnih rata – u posljednju ratu uključeni su troškovi završne izložbe radova). Da bi pristupili završnoj izložbi potrebno je podmiriti sva eventualno preostala dugovanja.

Ukoliko se polaznik/ca odlučio/la upisati i nastaviti pohađati radionicu, ogledni sat se tretira kao jedan dolazak.
Radionice se ne održavaju za vrijeme školskih i državnih praznika. 

Mjesto u grupi osiguravate prijavom na: om.art.radionice@gmail.com

M: +385 (0)91 5021727

Radionice se provode na adresi Ilica 50 (Street Art Studio Lapo Lapo, u prolazu prema Swanky Mint hostelu).

Likovne radionice pod vodstvom Melite Omeragić, akademske kiparice i waldorfske pedagoginje.


O voditeljici:

Akademska kiparica, diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti „Pietro Vannucci“, Perugia, Italija. Apsolventica je na studiju waldorfske pedagogije. Redovni je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Posjeduje veliko iskustvo u pedagoškom radu s djecom i mladima iz umjetničkog područja.

Tijekom života u Italiji podučava slikanje, modeliranje i crtanje za sve uzraste te priprema mlade likovnjake za prijemne ispite umjetničkih škola. Izlagala je po cijeloj Italiji umjetničke radove na samostalnim i kolektivnim izložbama, sudjelovala na različitim umjetničkim manifestacijama. Surađuje s likovnjacima u izradi scenografija u filmskoj industriji, organiziranju performancea te postavljanju izložbi i pri tome osvaja različita priznanja.

Po povratku u Hrvatsku imenovana je stalnim sudskim tumačem za talijanski jezik na Županijskom sudu u Zagrebu.

Od 2013.-2018. godine osmišljavala je i provodila pedagoške i umjetničke programe u neprofitnoj organizaciji Praktikum za djecu uzrasta od 6 godina i starije, pripremala učenike za prijemni u ŠPUD, vodila Art Class–likovne radionice za odrasle, koordinirala umjetničke aktivnosti na raznim umjetničkim projektima (Art park) te projektima u radu s azilantima (Za Jedn(o)akost) i osobama starijim od 54 godine (Mladi za 54+). 

U 2014. godini pokreće projekt pod nazivom „Umjetnost u mom kvartu” gdje u sklopu redovnog programa likovnih radionica udruge Praktikum, polaznike posjećuju umjetnici s današnje scene. Projekt je osmišljen u svrhu educiranja djece i mladih o današnjoj umjetničkoj sceni i trendovima. Polaznici, na ovaj način ostvaruju izravan dijalog s umjetnikom te upoznaju što, kako i na koji način radi, živi i proizvodi jedan umjetnik. U sklopu izložbe “Orašar” u Muzeju za umjetnost i obrt, 2016./2017. godine, osmislila je i organizirala provedbu besplatnog dječjeg programa koji je uključio i objedinio glazbenu, scensku i likovnu umjetnost.

Od 2016. osmislila je i provodi niz dječjih kampova, umjetničke i edukativne prirode.

Od 2017. godine u suradnji sa stručnim timom osmislila je i provodila program Priprema za školu za predškolski uzrast koji obuhvaća elemente NTC sustava učenja, waldorfske pedagogije i najnovijih psiholoških spoznaja.

Na projektu Mladi za 54+ koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda radila je kao koordinator aktivnosti. U sklopu navedenog projekta završava edukaciju za STRUČNO USAVRŠAVANJE UMJETNIČKIH I KULTURNIH DJELATNIKA za rad usmjeren na socijalno uključivanje osoba starijih od 54 godine te izuzev koordinacije aktivnosti, izvještavanja prema nadzornim organima, osmislila je i provela PARTICIPATIVNE UMJETNIČKE I KULTURNE AKTIVNOSTI, usmjerene na socijalno uključivanje osoba starijih od 54 godine. Na navedenim aktivnostima sudionike upoznaje s crtačkim, slikarskim i kiparskim tehnikama oblikovanja gline kroz grupni rad, a proizašla djela predstavljena su na završnoj skupnoj izložbi. 

Samostalno i u suradnji s obrazovnim i kulturnim institucijama te akterima iz umjetničkog područja dugi niz godina kontinuirano dopridonosi razvoju likovnih programa s ciljem razvoja senzibiliteta za likovnost i kreativnosti kod djece, mladih i odraslih osoba.