O nama

Likovni odgoj za male i velike. Učimo kroz kreativnost.

OMart, kreativne usluge nastaje kao rezultat dugogodišnjeg rada, suradnje s obrazovnim institucijama, muzejima, galerijama i entuzijastičnom grupom ljudi i umjetnika koji svom radu pristupaju otvorenog srca! Zanima nas kreativno izražavanje i pedagoško istraživanje s malima i velikima!

U OMart programima možete učiti crtati i slikati, modelirati u glini, pripremiti se za prijemni ispit u srednje umjetničke škole i fakultete, obilaziti muzeje, promišljati o kreativnim idejama, napokon čuti sebe i svoje misli, istraživati umjetnost i prirodu na našim kampovima…

I naravno, družimo se u ugodnoj atmosferi uz slasni keksić, opuštajuću muziku i šalicu finog čaja!

Gajite ljubav prema umjetnosti i likovnom izražavanju? Osjećate da je vrijeme da nađete prostora za sebe?

Ili je vaše dijete prava umjetnička duša? Sate provodi crtajući, slikajući i izrađujući razna umjetnička djela?

Sanja o upisu u Školu primijenjene umjetnosti i dizajna?

Mjesto pod suncem je pred vama!

Radionice su pod vodstvom akademskih umjetnika i održavaju se u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, na adresi Avenija Dubrovnik 17, prostor Baunet!

Provodimo programe likovnih radionica za djecu od 6-9g. i od 10-14g., kao i online likovne radionice za osnovnoškolce, glazbeno-likovne radionice za djecu od 5-9g. te kreativni program uz usvajanje talijanskog jezika za djecu od 5-11g.

Za djecu osnovnoškolce koja su ljubitelji japanskih stripova i animacije organizirali smo Tečaj crtanja mangi i animea na kojem savladavamo osnove crtanja u anime stilu, od ljudskog lica pa sve do anime figure, te napredni tečaj Mange i anime+, za djecu koja imaju predznanje i koja žele nadograditi svoju vještinu crtanja u tom stilu!

Provodimo pripreme za srednje umjetničke škole i fakultete te vikend treninge učenja (Umijeće učenja). Tijekom praznika organiziramo dječje kampove u kojima kombiniramo umjetničko izražavanje, istraživanje, iskustveno učenje i boravak u prirodi!

Za mlade i odrasle ove sezone rezervirali smo Tečaj crtanja na kojem ćemo te uz ležerno druženje uvesti u svijet likovnih zakonitosti, od perspektive do ljudske figure, Tečaj slikarstva gdje ćemo se upoznati s osnovama slikarstvateorijom boja i njenom primjenom, načinima slikanja i slikarskim alatima te obraditi dvije slikarske tehnike: akvarel i akril, Tečaj kaligrafije na kojem će se polaznici upoznati s krasopisom, umjetnošću lijepog pisanja rukom pomoću pera, kista, tinte i markera, Tečaj grafike na kojem ćemo istražiti kako od skice na papiru stvoriti otisnutu grafiku u boji, a polaznici će napraviti i dvije grafike u tehnici linoreza, te Tečaj kiparstva na kojem ćemo se upoznati sa svijetom kiparstva i prostornog oblikovanja stvarajući skulpture raznih motiva, od zaglađene apstraktne forme do realističnog portreta na večernjim druženjima petkom!

Također, za mlade od 16+ godina osmisli smo tečaj Street art i graffiti na kojem ćemo upoznati subkulturu izrade graffita na zagrebačkim ulicama iz prve ruke i izraditi svoj graffit na zidu!


Na likovnim radionicama se družimo i slobodno izražavamo kroz umjetnost! Polaznike potičemo na koncentraciju i pribranost, osluškivanje vanjskog i unutarnjeg svijeta. Tako potičemo razvoj mašte i imaginacije te umjetničko izražavanje s ciljem pronalaska novih ideja i rješenja. Polaznici usvajaju, primjereno uzrastu, različite umjetničke tehnike rada te osnove likovnih zakonitosti.

Cilj nam je uz usvajanje likovnih vještina i tehnika rada, ojačati samopouzdanje naših polaznika, potičući njihov interes i budnost za svijet oko sebe. Polaznike potičemo i na razvoj kritičkog mišljenja kroz prezentaciju i raspravu o izrađenim djelima te promatrajući djela velikih umjetnika.

Programi likovnih radionica uključuju crtačke, slikarske i kiparske tehnike rada, a svi materijali na radionicama su osigurani.

Kroz tečajeve Priprema za srednje umjetničke škole i fakultete osiguravamo kvalitetnu pripremu uz stručno vodstvo akademskim umjetnika te se možemo pohvaliti s više od 90% prolaznosti svojih polaznika! 

Kroz vikend treninge učenja koje provodimo jednom mjesečno (Umijeće učenja) za učenike od 11-16g. učimo kako planirati učenje i organizirati slobodno vrijeme te kako se na učinkovit način nositi s frustracijama, izazovima vršnjačkog pritiska i društvenih mreža! Tijekom treninga oslanjamo se na filozofiju mindfulnessa kojoj pristupamo učeći tehnike po iskustvu i u trenutku!

Na dječjim kampovima umjetnički se izražavamo, istražujemo, obilazimo muzeje, promatramo svijet oko nas i boravimo u prirodi!

Ovdje proučite: RASPORED RADIONICA

Prijave i informacije na: om.art.radionice@gmail.com

M: +385 (0)91 5021727


O voditeljima:

Melita Omeragić, akademska kiparica, diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti „Pietro Vannucci“, Perugia, Italija. Apsolventica je na studiju waldorfske pedagogije. Redovni je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Posjeduje veliko iskustvo u pedagoškom radu s djecom i mladima iz umjetničkog područja. 
Tijekom života u Italiji podučava slikanje, modeliranje i crtanje za sve uzraste te priprema mlade likovnjake za prijemne ispite umjetničkih škola. Izlagala je po cijeloj Italiji umjetničke radove na samostalnim i kolektivnim izložbama, sudjelovala na različitim umjetničkim manifestacijama. Surađuje s likovnjacima u izradi scenografija u filmskoj industriji, organiziranju performancea te postavljanju izložbi i pri tome osvaja različita priznanja. 

Po povratku u Hrvatsku imenovana je stalnim sudskim tumačem za talijanski jezik na Županijskom sudu u Zagrebu.
Od 2013.-2018. godine osmišljavala je i provodila pedagoške i umjetničke programe u neprofitnoj organizaciji Praktikum za djecu uzrasta od 6 godina i starije, pripremala učenike za prijemni u ŠPUD, vodila Art Class–likovne radionice za odrasle, koordinirala umjetničke aktivnosti na raznim umjetničkim projektima (Art park) te projektima u radu s azilantima i osobama starijim od 54 godine (Mladi za 54+). 

U 2014. godini pokreće projekt pod nazivom “Umjetnost u mom kvartu” gdje u sklopu redovnog programa likovnih radionica udruge Praktikum, polaznike posjećuju umjetnici s današnje scene. Projekt je osmišljen u svrhu educiranja djece i mladih o današnjoj umjetničkoj sceni i trendovima. Polaznici, na ovaj način ostvaruju izravan dijalog s umjetnikom te upoznaju što, kako i na koji način radi, živi i proizvodi jedan umjetnik. U sklopu izložbe “Orašar” u Muzeju za umjetnost i obrt, 2016./2017. godine, osmislila je i organizirala provedbu besplatnog dječjeg programa koji je uključio i objedinio glazbenu, scensku i likovnu umjetnost.

Od 2016. osmislila je i provodi niz dječjih kampova, umjetničke i edukativne prirode.

Od 2017. godine u suradnji sa stručnim timom osmislila je i provodila program Priprema za školu za predškolski uzrast koji obuhvaća elemente NTC sustava učenja, waldorfske pedagogije i najnovijih psiholoških spoznaja.

Na projektu Mladi za 54+ koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda radila je kao koordinator aktivnosti. U sklopu navedenog projekta završava edukaciju za STRUČNO USAVRŠAVANJE UMJETNIČKIH I KULTURNIH DJELATNIKA za rad usmjeren na socijalno uključivanje osoba starijih od 54 godine te izuzev koordinacije aktivnosti, izvještavanja prema nadzornim organima, osmislila je i provela PARTICIPATIVNE UMJETNIČKE I KULTURNE AKTIVNOSTI, usmjerene na socijalno uključivanje osoba starijih od 54 godine. Na navedenim aktivnostima sudionike upoznaje s crtačkim, slikarskim i kiparskim tehnikama oblikovanja gline kroz grupni rad, a proizašla djela predstavljena su na završnoj skupnoj izložbi. 

Samostalno i u suradnji s obrazovnim i kulturnim institucijama te akterima iz umjetničkog područja dugi niz godina kontinuirano dopridonosi razvoju likovnih programa s ciljem razvoja senzibiliteta za likovnost i kreativnosti kod djece, mladih i odraslih osoba.                                                     

Petra Popović, svoje je obrazovanje započela upisavši osnovnu Waldorfsku školu, nakon koje je upisala Prvu (opću) gimnaziju. Završila je i osnovnu i srednju glazbenu školu Elly Bašić. 2012. godine je upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu na Nastavničkom odsjeku, smjer kiparstvo, a kao jednom od najboljih studenata u generaciji dodijeljena joj je Pohvalnica dekana Peruška Bogdanića i stipendije Sveučilišta grada Zagreba u dva navrata. Diplomirala je s odličnim uspjehom 2018. godine. Tijekom studija održavala je razne likovne radionice te sudjelovala na samostalnim i grupnim izložbama.

Miro Modul Petković, završio je školu Primijenjene umjetnosti i dizajna, stekavši obrazovanje za scenografsko aranžerskog dizajnera. Od svoje 13. godine aktivno se bavi uličnom umjetnošću tj. graffiti artom i upravo ga taj vid vizualne umjetnosti nadahnjuje da istražuje i ostale slikarske tehnike unutar kojih stvara posljednjih 25 godina. Tijekom svog stvaralačkog rada, Petković najviše eksploatira medij zida i izvanredno se snalazi pri radovima velikih formata (zidnih murala), upravo zbog specifičnosti tehnike koju koristi – zvane aerosol art. Nadahnjuje ga veliki raspon motiva – od estetike lika (tzv. charactera), tipografije pa čak i mrtve prirode – ipak, on ponajviše istražuje i eksperimentira upravo s estetikom slova. Aplicirajući svoje umjetničko ime “Modul Osam” u raznim varijacijama, Petković stvara nove oblike u brojnim, maštovitim stilovima graffiti arta. Osim što stvara sliku, stvara i njezinu podlogu pa bismo mogli reći da sprejem osim samog likovnog djela iscrtava i “platno” na kojem slika.

S vremenom svoje likovno djelovanje seli i na nove, neistražene medije i širi svoje kreativne obzore. Istražuje kaligrafiju, istovremeno kombinira rad u nekoliko medija (flomaster, sprej, akril, ulje, vodene boje). Na taj način konvencionalnije tehnike slikanja sagledava u progresivnijem svjetlu i spaja “nespojivo”. Također istražuje kiparstvo: izrađuje radove u drvu, stiroporu i mediapanu. Pri tome se poigrava s apstraknijim, opuštenijim oblicima i strogim oblicima slova koje spaja u nove kombinacije. Sve više radi na platnima pa na taj način graffiti umjetnost čiji je prirodan okoliš urbana sredina i ulica transponira na slikarsko platno.

Svoju je uličnu umjetnost uspio eksploatirati i u komercijalnom smislu – izrađuje slike većih formata, po narudžbi oslikava interijere i eksterijere i izrađuje skulpture.

Miro Petković iznimno je priznato i poznato ime među graffiti i street art umjetnicima u Zagrebu i regiji. Često i rado surađuje s njima, a svojim je radom i djelovanjem višestruko obogatio urbanu i street art kulturu. Jedan je od rijetkih umjetnika koji kontinuirano radi i stvara već 25 godina, čemu može posvjedočiti njegov izdašni arhiv radova. Njegova djela na platnima i predmetima koje bi drugi odbacili misleći da nemaju “umjetnički potencijal” krase interijere mnogih privatnih i poslovnih prostora.Budući da je jedan od pionira graffiti scene, njegov je rad krasio jedan od prvih zagrebačkih punktova ulične umjetnosti – zid na Branimirovoj ulici – još 1999. godine. Njegovi su radovi objavljivani u gotovo svim brojevima časopisa ZGB Kaos (tiskanom od 1994. do 2000) i ZGB Fever (tiskan od 2007. do 2012.), jedinih publikacija koje su bilježile nastanak i razvoj zagrebačke graffiti scene.
Njegova su djela također objavljena u mnogim regionalnim, ali i međunarodnim časopisima specijaliziranim za graffiti i street art. Okušao se i u izradi scenografije za festivale i kazalište, osmišljava vizualne identitete za razne brendove i vodi graffiti i kaligrafske radionice kojima obogaćuje nezavisnu, urbanu kulturu u Zagrebu.

Djela proučite na: https://modulosam.tumblr.com/EDIT

Jelena Čulo je studentica zadnje godine preddiplomskog studija slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Zoltana Novaka. Tijekom studija sudjelovala je u brojnim projektima. Neki od projekata su bili suradnja s neprofitnom organizacijom „Medicusmundi“ (Španjolska) u cilju sakupljanja financijskih sredstava pomoći žrtvama nasilja u Africi (2020.).; Erasmus+ projekt (Zaragoza,Španjolska, 2019.) sudjelovanje u izradi zero waste scenografije za „Teatar potlačenih“. Također gostovala je kao predavač u gradskom muzeju Bjelovar na likovnim radionicama za djecu 2018. godine. Dvije godine kasnije odlazi na razmjenu studenata na Akademiju likovnih umjetnosti u Granadi (Španjolska). Osim projekata, sudjelovala je na više skupnih izložbi. Dobitnica je rektorove nagrade u interdisciplinarnom području umjetnosti (kulturno umjetnička suradnja studenata ALU Zagreb i FFZG za scenografiju predstave „Sablasna sonata“).