Tečaj kaligrafije

Pod vodstvom slikara i kaligrafa, Mire Modula Petkovića upoznaj krasopis, umjetnost lijepog pisanja rukom pomoću pera, kista, tinte i markera!

U umjetničkom okruženju i uz ležerno druženje uvest ćemo te u svijet kaligrafije, od njezine povijesti do primjene u modernoj umjetnosti te razne kaligrafske tehnike kroz ispisavanje gotičke abecede koja predstavlja osnovu i temelj krasopisa!


Mnogi kaligrafi ukazuju na meditativni karakter svog posla: „Mir tog posla ispunjava cijelo biće potpunim zadovoljstvom, u kojem nas vrijeme i prostor, kao obrisano, uopće ne brinu i ne opterećuju.” (Andreas Schenk)Tečaj kaligrafije sastoji se od 6 likovnih susreta na kojima obrađujemo različite teme i niz kaligrafskih tehnika:

  1. POVIJEST KALIGRAFIJE I ISPISIVANJE ABECEDE – U svijet kaligrafije uvest ćemo te kroz povijest kaligrafije i vježbanje ispisivanja slova te pravilnog držanja pera. Tehnika tuš/pero.
  2. PRIMJENA KALIGRAFIJE U SUVREMENOJ UMJETNOSTI I CRTOVLJE – Upoznat ćemo se s primjenom kaligrafije u današnjem svijetu te vježbati iscrtavanje crtovlja i teksta! Tehnika tuš/pero.
  3. MODERNA KALIGRAFIJA – Osmislit ćemo i izraditi prvu stranicu knjige! Kombinirana tehnika.
  4. MODERNA KALIGRAFIJA – Osmislit ćemo ilustraciju i ispisati tekst naše najdraže pjesme. Kombinirana tehnika.
  5. MODERNA KALIGRAFIJA – Osmislit ćemo i izraditi plakat! Kombinirana tehnika.
  6. MODERNA KALIGRAFIJA – Dovršavamo plakat, dijelimo dojmove uz završnu prezentaciju radova.


ORGANIZACIJA RADA:

Tečaj kaligrafije za mlade i odrasle održava se jednom tjedno u trajanju od 120 minuta, srijedom od 19:00-21:00h kroz 6 likovnih susreta.

Prvi Tečaj kaligrafije održava se u periodu od 4.11.-9.12.2020.

Drugi Tečaj kaligrafije održava se u periodu od 10.03.-14.04.2021.

Cijena Tečaja kaligrafije za odrasle iznosi 1.200,00 kn. Uplatu je potrebno izvršiti prije početka tečaja, a tečaj je moguće platiti i u dvije rate.

Popust na avansnu uplatu za pohađanje tečaja s rokom uplate do 30.10.2020. za prvi, odnosno do 26.2.2021. za drugi tečaj iznosi 10% na cjelokupni iznos.

Za provedbu uživo svi materijali su osigurani, a u slučaju provedbe online uputit ćemo vas gdje nabaviti pera.

Tečaj se održava na adresi Avenija Dubrovnik 17, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, prostor Baunet.

U slučaju pojačanja epidemioloških mjera, tečaj u redovnim terminima održavamo online putem ZOOM-a .

Mjesto u grupi osiguravate prijavom na: om.art.radionice@gmail.com

M: +385 (0)91 5021727


O voditelju:

Miro Modul Petković, završio je školu Primijenjene umjetnosti i dizajna, stekavši obrazovanje za scenografsko aranžerskog dizajnera. Od svoje 13. godine aktivno se bavi uličnom umjetnošću tj. graffiti artom i upravo ga taj vid vizualne umjetnosti nadahnjuje da istražuje i ostale slikarske tehnike unutar kojih stvara posljednjih 25 godina. Tijekom svog stvaralačkog rada, Petković najviše eksploatira medij zida i izvanredno se snalazi pri radovima velikih formata (zidnih murala), upravo zbog specifičnosti tehnike koju koristi – zvane aerosol art. Nadahnjuje ga veliki raspon motiva – od estetike lika (tzv. charactera), tipografije pa čak i mrtve prirode – ipak, on ponajviše istražuje i eksperimentira upravo s estetikom slova. Aplicirajući svoje umjetničko ime “Modul Osam” u raznim varijacijama, Petković stvara nove oblike u brojnim, maštovitim stilovima graffiti arta. Osim što stvara sliku, stvara i njezinu podlogu pa bismo mogli reći da sprejem osim samog likovnog djela iscrtava i “platno” na kojem slika.

S vremenom svoje likovno djelovanje seli i na nove, neistražene medije i širi svoje kreativne obzore. Istražuje kaligrafiju, istovremeno kombinira rad u nekoliko medija (flomaster, sprej, akril, ulje, vodene boje). Na taj način konvencionalnije tehnike slikanja sagledava u progresivnijem svjetlu i spaja “nespojivo”. Također istražuje kiparstvo: izrađuje radove u drvu, stiroporu i mediapanu. Pri tome se poigrava s apstraknijim, opuštenijim oblicima i strogim oblicima slova koje spaja u nove kombinacije. Sve više radi na platnima pa na taj način graffiti umjetnost čiji je prirodan okoliš urbana sredina i ulica transponira na slikarsko platno.

Svoju je uličnu umjetnost uspio eksploatirati i u komercijalnom smislu – izrađuje slike većih formata, po narudžbi oslikava interijere i eksterijere i izrađuje skulpture.

Miro Petković iznimno je priznato i poznato ime među graffiti i street art umjetnicima u Zagrebu i regiji. Često i rado surađuje s njima, a svojim je radom i djelovanjem višestruko obogatio urbanu i street art kulturu. Jedan je od rijetkih umjetnika koji kontinuirano radi i stvara već 25 godina, čemu može posvjedočiti njegov izdašni arhiv radova. Njegova djela na platnima i predmetima koje bi drugi odbacili misleći da nemaju “umjetnički potencijal” krase interijere mnogih privatnih i poslovnih prostora.Budući da je jedan od pionira graffiti scene, njegov je rad krasio jedan od prvih zagrebačkih punktova ulične umjetnosti – zid na Branimirovoj ulici – još 1999. godine. Njegovi su radovi objavljivani u gotovo svim brojevima časopisa ZGB Kaos (tiskanom od 1994. do 2000) i ZGB Fever (tiskan od 2007. do 2012.), jedinih publikacija koje su bilježile nastanak i razvoj zagrebačke graffiti scene.
Njegova su djela također objavljena u mnogim regionalnim, ali i međunarodnim časopisima specijaliziranim za graffiti i street art. Okušao se i u izradi scenografije za festivale i kazalište, osmišljava vizualne identitete za razne brendove i vodi graffiti i kaligrafske radionice kojima obogaćuje nezavisnu, urbanu kulturu u Zagrebu.

Djela proučite na: https://modulosam.tumblr.com/